Polskich akcentów niestety zabrakło...
Włochy - bazylia, makaron, pomidory
Grecja - oliwki, ser feta
Brazylia - liść bananowca, limonka, ananas, marakuja
Szwajcaria - ser, wędliny
Francja - ser pleśniowy, ser brie, winogrona
Brie – odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o delikatnej woni pleśni oraz dymu.
Japonia - ryba, ryż
Korea Południowa - kimbap i sosy
Kimbap (z kor. kim - wodorost, bap - ryż) – tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty.
Hiszpania - chorizo, ryż
Chorizo – tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz