piątek, 4 października 2013

Sydney International Food Festival

Polskich akcentów niestety zabrakło...


Włochy - bazylia, makaron, pomidory


Grecja - oliwki, ser feta

 

                    Brazylia - liść bananowca, limonka, ananas, marakuja                                         

Szwajcaria - ser, wędliny


Francja - ser pleśniowy, ser brie, winogrona 

Brie – odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o delikatnej woni pleśni oraz dymu.


Japonia - ryba, ryż

Korea Południowa - kimbap i sosy

Kimbap (z kor. kim - wodorost, bap - ryż) – tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty.





 Hiszpania - chorizo, ryż

Chorizo – tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...